Boklansering på Bokmässan: Var är sejtens hem? Gånnå l siejde ruopto?

Sejtar tillhör inte någon förkristen religion eller gammal samisk sedvänja, som hör hemma i historieböckerna. Sejtar är ett högst levande kulturarv bland många samer idag. Det framkommer i intervjuboken ”Var är sejtens hem? Gånnå l siejde ruopto?”som skogssamerna Kerstin Andersson och Hannah Edenbrink Andersson har skrivit.

Sejtar är heliga föremål, vanligtvis stenar eller klippor med en ovanlig form, men det finns även sejtar av trä. I boken beskriver de vad sejtar betyder för människor idag, om sorg och ilska över att många sejtar är bortförda från sina platser och tankar kring återbördande av sejtar.

Sejtens riktiga hem är i det samiska kulturlandskapet, i naturen, i Sápmi. Det är de intervjuade överens om. Men när det gäller återbördande av sejtar som finns i södra Sverige idag uppstår ett dilemma. Vart ska de placeras – på museer eller i naturen? Och vad ska man göra med alla sejtar utan känd hemvist?

Enligt FN:s urfolksdeklaration har urfolk rätt till sina ceremoniella föremål. För det samiska folket har ceremonitrummor, offergåvor och sejtar en särskild ställning.

Skribenterna hoppas kunna bidra till diskussioner i det samiska samhället om olika förhållningssätt när det gäller återbördande av sejtar som finns på museer, men också ge underlag för samers samtal om sejtar som finns i naturen.

Kerstin Andersson och Hannah Edenbrink Andersson är skogssamer och kommer från byn Lillsaivis intill den heliga sjön och samiska offerplatsen Unna Sájvva. De lanserar intervjuboken om människors relation till sejtar på Bokmässan i Göteborg den 26 september.

Boken går att beställa via Vulkan Förlag.

Unna Sájvva – en skändad samisk offerplats

/unna-sajvva-bokomslag-2024.jpg

Det har gått drygt hundra år sedan Unna Sájvva skändades och plundrades. Offergåvorna grävdes upp och fördes till Stockholm. Det skedde i en tid då svensk samepolitik präglades av rasbiologi och rasism. Kerstin Andersson och Hannah Edenbrink Andersson berättar på Bokmässan om sitt arbete för att offergåvorna ska få komma hem och presenterar en nyutgåva av boken ”Unna Sájvva – en skändad samisk offerplats. Den första upplagan fick betyg 5 av 5 av BTJ:s recensent Ewa Bergdahl år 2021. Boken går att beställa via Vulkan Förlag.

Bokmässan i Göteborg
Var är sejtens hem? Scen Sápmi, torsdag 26 september, klockan 16.00-16.20
Var är sejtens hem? Scen Amnesty, fredag 27 september, klockan 10.30-10.50
Unna Sájvva. Scen Sápmi, söndag 29 september, klockan 10.00-10.20

Biljett: Ingår i entrébiljetten för Bokmässan.

12 Sep 2024